Få styr på farligt støv på Byggeri-messen og vælg den rigtige støvsugerklasse til arbejdet
Det kan være svært at finde rundt i godkendelser, støvsugere, filtre og begreber. Hvad passer til hvad, hvad er forskellen på forskellige filtre og hvad betyder mærkningerne? Få styr på begreberne og få en snak med Starmix-importøren anVærktøj til årets Byggeri-messe i Fredericia d. 21. til 24. marts 2023.

Filtrene i en støvsuger tilbageholder det farlige byggestøv, så det ikke kan blæses tilbage i rummet, hvor du arbejder. Vi er ikke interesserede i at indånde byggestøv, når vi bevæger os rundt på byggepladsen, da det kan have stor indflydelse på vores helbred på sigt. Arbejdes der med farligt byggestøv kan der være kræftfremkaldende partikler, som vi bedst muligt ønsker at beskytte os selv imod.
Når vi taler om filtre og filtrering, så tales der altså om et eller flere udskiftelige filtre, der er monteret i støvsugeren. Luften, der suges ind i støvsugeren, skal igennem disse filtre inden den igen forlader maskinen.
”H”, ”M” og ”L” klassificering af støvsugere
Det er en udbredt misforståelse, at en ”L” eller ”M” støvsuger bliver ”H”-klassificeret blot ved, at man isætter ”H”-filtre i maskinen. Det er nemlig støvsugeren som helhed, der bliver ”H”-klassificeret og det er også derfor ”H”-mærket altid er placeret uden på en godkendt industristøvsuger.
For at en støvsuger kan få klassificeringen ”H”, må den bl.a. ikke belaste HEPA-filtret med mere end 200 m³ / h / m², lufthastigheden i slangen må aldrig falde under 20 m/s og hvis støvsugeren anvendes til afsugning fra værktøj og processer, der genererer støv, skal der være en indikation, når hastigheden falder under 20 m/s. Denne grænse er sat, for at slangen og maskinen kan holde sig selv ren.
anVærktøj vejleder i byggestøv
